Diet-behandlingar

 

Det finns många dieter som har visat sig användbara för barn med autism. Bara "att städa upp kosten" från skadliga ämnen såsom bekämpningsmedel, artificiella ingredienser, och alltför mycket socker kan förbättra vissa barn enormt. Men det finns också mer specifika insatser som kan vara till hjälp för ditt barn.

En mycket bra resurs för att ta reda på mer om var och en av de dieter som finns är Nourishing Hope: Nutrition Intervention för Autism Spectrum Disorder, med Julie Matthews, en Certified Nutrition Konsult och DAN!läkare. I Sverige har vi Peter Wilhelmssons bok Friska barn, som ger en bra vägledning till bra mat. En bra kost bör undanröja alla ämnen som är skadliga för en viss person (dessa kan variera från artificiella färger, som majs, till tomater) och friska, näringsrika livsmedel som tillåter kroppen att växa, läka och fungera optimalt. 

 

 

  • Särskilda Kolhydrater Kost (SCD)

Vad är det? The Specific Carbohydrate Diet, eller som man kan översätta till svenska den Särskilda Kolhydrater Dieten, eliminerar alla disackarider (det vill säga två-molekyl-socker) och polysackarider (fler-molekyl-socker eller stärkelse).

Teorin, mest känd genom Elaine Gottschall bok Bryta den onda cirkeln: Inre hälsa genom kost, är att en del människor inte kan smälta andra sockerarter än monosackarider (en-molekyl-socker som i själva verket inte behöver smälta). De andra sockerarterna orsakar ytterligare skada på en redan skadad tarmen. Den dåligt nedbrutna sockret föder skadliga bakterier, som förstör enzymer och orsakar ytterligare skada på tarmen. Den onda cirkeln kan bara brytas genom en förändring av kosten.
Det låter komplicerat, men kosten är egentligen inte så svår att förstå. Många barn med autism har visat signifikant förbättring på SCD.

 

Hur provar man? Föräldrar provar i allmänhet SCD och ser om de ger förbättringar för barnets hälsa och beteende.

 

Här hittar du mer information
http://www.breakingtheviciouscycle.info/

http://www.pecanbread.com/

 

  • Gluten Free Casein Free Diet

Vad är det? Det glutenfria /kaseinfria dieten (GFCF) är egentligen två kostvanor, men oftast talat om som en. Vissa barn har visat anmärkningsvärda framsteg när gluten (det protein som finns i korn, såsom vete, råg och korn), och kasein (det protein som finns i mejeriprodukter) har tagits bort.

Vissa barn behöver att man tar bort båda typerna av proteiner, andra behöver att man tar bort en. Vissa barn tål båda sorters proteiner utan problem. Teorin är att barnen har svårt att bryta ned dessa proteiner och det bildas restprodukter, så kallade peptider. Dessa peptider penetrerar en läckande tarm (tarmarna är tänkta att vara strama för att förhindra detta, men det är inte alltid fallet för barn med autism). Peptiderna tar sig till hjärnan och fungera som opiater och ger en drogliknande verkan.

 

Hur provar man? Vissa föräldrar väljer att lämna urinprov för att testa för gluten- och kaseinpeptider, men resultaten av dessa tester stämmer inte alltid. Det bästa brukar vara att prova en dieten där man till 100% utesluter mjölk- och glutenprodukter, för att se om det är rätt kost för ditt barn. Prova även att ta bort soya eftersom soyaproteinet är mycket likt mjölkproteinet och många barn inte tål detta heller.

 

Här hittar du mer information

http://www.gfcfdiet.com/

http://gfcf-diet.talkaboutcuringautism.org/

 

 

  • Näringstraditons-diet (rakt översatt)

Vad är det?Det Nourishing traditioner eller Weston A. Pris kost bygger på det arbete som utförs av Dr Weston A Price, som studerat traditionella kulturer för att hitta den gemensamma nämnaren i kosten till god hälsa. Den här kosten tar inte bort livsmedel andra än bearbetade livsmedel. Kosten främjar hälsosamma fetter, blötlagda och fermenterade livsmedel, kött och mjölkprodukter som fötts upp naturligt och äts obearbetade, och och andra näringsfyllda livsmedel.

 

Eftersom den här kosten sätter en sådan stor betoning på hälsosam, näringsrik mat, väljer många människor att kombinera denna med andra dieter, som t.ex. SCD eller CFGF. NT-dieten behandlar naturligt lectin, en typ av klibbigt protein som finns i många sädeslag. Vissa föräldrar har sett förbättringar hos sina barn efter att ha ta tagot itu med lectins, antingen genom tillskott eller kost.

Se http://health.groups.yahoo.com/group/lectins_in_autism/ för mer information om kostvanor och lectin och de problem de kan medföra för vissa barn.

 

Hur provar man?

Det kan vara bra att testa för födoämnesallergier, såsom ägg och mejeriprodukter, som rekommenderas starkt i denna diet.

 

Här hittar du mer information

http://www.westonaprice.org/

Boken: Nourishing Traditions by Sally Fallon

 

  • Body Ekologi Diet (BED)

Body Ekologi Diet (BED) är fokuserar på idéer såsom matkombinationer och att balansera pH, lågt socker- och stärkelseintag, och fermenterade eller blötlagda livsmedel. Denna kost verkar vara till hjälp för att lösa jästöverväxt, även om vissa föräldrar tycker att det är en ganska svår diet att genomföra eftersom delar av den är ganska komplicerade.

 

Hur provar man?

Du kan möjligen prova denna diet om ditt barn visar sig ha mycket jäst i tarmarna.

 

Var du hittar mer information

http://www.bodyecologydiet.com/

 

Tillbaka

 

 

 

Uppdaterad 4 februari 2011

 

Informationen på denna sida och dess undersidor kommer från den engelska webbplatsen www.treatingautism.com. Syftet är att informera. Jag har inga ekonomiska intressen i de behandlingar som beskrivs. Ingen information ska ses som medicinsk rådgivning. Råd och tips följer var och en på eget ansvar. Vid tveksamheter rekommenderar vi alltid att man kontaktar sin läkare.